Autisme op de werkvloer
Heb jij een medewerker met autisme in dienst of heb je die wens? Wil je graag duurzaam met hen samenwerken en hun talenten optimaal inzetten? Deze 7 tips voor werkgevers van mensen met autisme maken veel verschil voor jou én je medewerker met autisme. Maak een succes van autisme op de werkvloer!
Wat is autisme?
Een ogenschijnlijk simpele vraag. Toch is autisme niet in twee zinnen uit te leggen. Er zijn verschillende theorieën die autisme op hun eigen manier uitleggen, maar één theorie die álles verklaart is er nog niet.
Daarnaast uit autisme zich bij ieder persoon anders, en is autisme niet altijd zichtbaar en dus moeilijk concreet te maken.
Toch is er ook veel wél bekend. Bijvoorbeeld over de problemen waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen, maar ook over hun sterke eigenschappen. Hier lees je meer over wat autisme is.
1. Besef dat iedereen uniek is
De een heeft alle lachers op zijn hand, de ander zegt liever niet zoveel. De een vindt probleemoplossend telefoneren geweldig, en voor de ander is dat haar grootste nachtmerrie. Alhoewel je bij veel mensen met autisme gemene delers ziet, is niemand over één kam te scheren.
Hoe kom je erachter hoe jouw medewerker met autisme in elkaar zit? Wat hij of zij nodig heeft, wat zijn of haar talenten zijn? Daarvoor is de volgende tip.
2. Leer elkaar kennen
Autisme uit zich bij iedereen anders. Men kan moeilijkheden in meer of mindere mate ervaren, en op verschillende aspecten. Elkaar leren kennen bevordert openheid, betrokkenheid en duidelijkheid.
Wil je jouw medewerker met autisme leren kennen, voer dan een open gesprek. Ga het onderwerp autisme niet uit de weg, maar benoem wat je erover wil weten. Alleen door eerlijk en open naar elkaar te zijn, ga je elkaar begrijpen.
Vragen die je bijvoorbeeld kan stellen:
- Wat houdt jouw autisme op de werkvloer in?
- Wat werkt goed voor jou?
- Waar krijg je stress van?
- Wat helpt dan om rust te krijgen?
3. Vraag naar behoeften
Dingen die voor anderen heel vanzelfsprekend zijn, kunnen door mensen met autisme als lastig worden ervaren. Bijvoorbeeld in de communicatie of bepaalde (zintuigelijke) prikkels. Door te vragen naar wat iemand nodig heeft om goed te functioneren, erken je dat zij die moeilijkheden mogelijk ervaren. Dat is prettig, want jouw medewerker met autisme zal misschien niet zo snel zelf over beginnen.
4. Maak de nodige aanpassingen
Kleine aanpassingen op het gebied van communicatie, werkomstandigheden en overzicht en structuur maken vaak een wereld van verschil bij autisme op de werkvloer. Enkele voorbeelden: communiceer concreet en duidelijk, pas het takenpakket aan de persoon aan, bied een rustige (vaste) werkplek, en bied ondersteuning bij het maken van een planning. Hier vind je een handig overzicht met zestien gouden tips voor werkgevers.
5. Autisme op de werkvloer: Communiceer duidelijk
Hoe ga je goed om met autisme op de werkvloer? Dan is één vraag erg belangrijk: communiceer je duidelijk en compleet?
Maak gebruik van ‘de 5’ om een compleet beeld te schetsen voor jouw medewerker met autisme. Geef antwoord op ‘de 5’: wie, wat, waar, wanneer, hoe? Zo voorkom je miscommunicatie. En vooral blokkades in de uitvoering.
Denk ook een stap vooruit als je instructie geeft. Wanneer moet het klaar zijn en wat te doen als het klaar is? Dat maakt het plaatje nog completer.
6. Maak de nodige aanpassingen voor jouw medewerker met autisme
Een medewerker met autisme kan zich mogelijk snel verliezen in allerlei onbelangrijke details. Het is daarom fijn om samen te zorgen voor overzicht en structuur. Bijvoorbeeld door samen een planning te maken of door prioriteiten te stellen.
7. Benut externe expertise
Autisme op de werkvloer kan zich voordoen als iets ongrijpbaars. Voel jij dat ook, dan kan het helpen om externe expertise in huis te halen.
Heb je een medewerker met autisme in dienst waarmee je graag vooruit wil? Kijk dan eens hoe wij jou kunnen helpen met advies en coaching.
Heb jij de wens om een medewerker met autisme aan te nemen? Bijvoorbeeld omdat je zijn of haar talenten goed kan gebruiken?
Als je detacheert via AutiTalent krijg je een toegewijde relatiemanager, hét aanspreekpunt voor zowel jou als de medewerker met autisme. Onze relatiemanagers hebben veel kennis van autisme op de werkvloer. Ze hebben oog voor de belangen van beide partijen: inlener én medewerker. Hier lees je meer over detachering en relatiemanagement.
Ook interessant
Wat is autisme? En hoe uit autisme zich op de werkvloer? In deze explainer vertellen we wat autisme is, op welke gebieden mensen met autisme problemen ondervinden. Lees meer over neurodiversiteit, stereotypering, talenten en aanpassingen op de werkvloer!
SROI, oftewel Social Return On Investment, is een waardevol initiatief dat de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bevordert. In dit artikel ontdek je wie tot de SROI doelgroep behoort en hoe je hun potentieel optimaal benut. We nemen mensen met autisme als voorbeeld van onbenut potentieel en bespreken hoe je SROI medewerkers kunt inzetten met behulp van gespecialiseerde bureaus.
Wat zijn de talenten van medewerkers met autisme volgens AutiTalent recruiter Sam? Zij werkt dagelijks met deze talentvolle mensen en ziet een aantal veelvoorkomende talenten.