Djordi: “Ik deed de controles eerst zelf, maar doordat we als bedrijf groeien werd het teveel. In ons team was het bekend dat mensen met autisme vaak goed zijn in repeterende werkzaamheden en heel nauwkeurig zijn. Zo kwamen we via AutiTalent Peter op het spoor.”

Peter: “Ik werkte eerst via een ander uitzendbureau, maar dat paste niet bij mij. Er moesten heel veel dingen tegelijk gebeuren en dat vond ik niet prettig. Ik wil een kantoor binnenlopen en precies weten wat ik die dag ga doen. Daarom vind ik het bij de Energiebelasting zo leuk.”

Djordi: “Peter is nauwkeuriger en meer gefocust dan de meeste collega’s. Als hij eenmaal op stoom is dan is hij niet te stoppen. En dat bedoel ik letterlijk: er wordt niet geluncht voordat Peter klaar is! Dat ging in het begin niet vanzelf, maar het hielp om duidelijke afspraken te maken over wat we van hem verwachtten.”

Peter: “Klopt, ik ben steeds sneller gaan werken. En ik ben collegialer geworden. Ik vind het nu leuk om mee te gaan lunchen en af en toe te borrelen.”

Djordi, lachend: “Niets is verplicht maar we hebben hem er wel graag bij. In eerste instantie was Peter heel terughoudend en stil. Maar in de loop van het jaar is hij steeds meer gaan meedoen. Hij is nu niet bang om zijn mening te geven terwijl 20 collega’s om hem heen staan.”

Djordi vervolgt: “Ook ik ben gegroeid. Ik zie nu hoe ik het beste met hem kan communiceren. Soms is Peter geïrriteerd door iets dat niet lukt. Het is dan belangrijk om niet geïrriteerd terug te doen, maar om rustig en duidelijk te communiceren. Dan is het in een oogwenk opgelost.

Vooraf weet je natuurlijk niet wie je binnenhaalt, het is toch onbekend. Het was een fijn idee dat relatiemanager Ingrid altijd voor ons klaarstond en dat we met eventuele problemen bij haar terecht konden. Gelukkig is dat nooit gebeurd en hebben we de kleine uitdagingen die er wel waren samen opgelost. Ingrid kwam alleen gezellig koffiedrinken.

Als leidinggevende is het vooral belangrijk dat je er voor hem bent. Dat je respect naar elkaar toont en dat je hem het gevoel geeft dat hij er niet alleen voor staat. Die relatie is de basis, daarna volgt het werk. Ik denk dat veel leidinggevenden te snel naar het werk gaan en het relatiestuk overslaan. Soms zelfs zonder dat ze het doorhebben. Omdat wij zo’n sterke basis van openheid en vertrouwen hebben, werkt het bij ons heel goed.”

Het was een fijn idee dat relatiemanager Ingrid altijd voor ons klaarstond.”

Kom ook verder in je leiderschap!

AutiTalent is dé verbinder voor organisaties en mensen met autisme. Wil jij net als Djordi een medewerker met autisme in je team? Of ben je eerst benieuwd naar de begeleiding en diensten die wij bieden? Neem contact op en we vertellen je graag meer!

Neem contact op

Andere verhalen