Tips voor een
sterke motivatie

Het is belangrijk aandacht te besteden aan je motivatie als je reageert op één van onze vacatures. Dan word je sneller uitgenodigd voor een gesprek. Op deze pagina bespreken we stapsgewijs hoe een goede motivatie eruit ziet.

Hieronder stellen we drie vragen waar jij antwoord op kunt geven in je motivatie. Die vragen worden waarschijnlijk ook gesteld in je sollicitatiegesprek. Veel succes!

1. Waarom wil je werken bij deze organisatie?

Wat lijkt jou leuk of interessant aan deze organisatie? Bijvoorbeeld: je vindt de branche interessant, het is een grote of juist kleine organisatie, de missie en visie van het bedrijf spreekt je aan, de locatie is prettig. Je mag meerdere punten noemen.

2. Waarom spreekt deze functie jou aan?

Past deze functie misschien bij jou omdat je een opleiding in dezelfde richting hebt gevolgd? Of vanwege eerdere werkervaring?

Leg een link met jouw eigen interesses. Vertel dus iets over jezelf, bijvoorbeeld: “Ik lees elke ochtend in de krant het nieuws uit mijn gemeente, met name over de politiek. Daarom wil ik graag als beleidsadviseur bij de gemeente werken.”

3. Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie?

Wat maakt dat jij past in het vacatureprofiel? Benoem bijvoorbeeld twee of drie competenties die worden gevraagd waarin jij goed bent en licht het kort toe met een voorbeeld.

Heb jij speciale talenten die goed van pas komen bij deze organisatie? Denk ook aan talenten die niet worden gevraagd in de vacaturetekst.

Denk ook aan wat jij in je dagelijks leven doet dat verband houdt met deze functie. Heb je een specifieke hobby of interesse? Benoem dat. Bijvoorbeeld: “Ik vind het leuk om ingewikkelde puzzels te maken. Ik ben heel goed in verbanden leggen en dingen uitzoeken. Daarom word ik graag data-analist.”

Vind jij het leuk om je te ontwikkelen of ben je leergierig? Vertel dat ook. Als je een idee hebt over jouw eigen toekomst in werk, is dat ook goed te beschrijven.


Hulp

Vind je (één van) bovenstaande vragen lastig? Sla de vraag dan over of vraag hulp aan je jobcoach, vrienden of familie. Ben je nog niet zeker van je motivatie, dan kun je het toch alvast insturen. We kunnen je helpen het aanscherpen van je motivatie voordat deze naar de opdrachtgever gaat.

Versturen

Lees je motivatie nog een keer na als je het af hebt. Zijn alle spelfouten eruit? Staat alles erin wat je wilde zeggen? Dan verstuur je de motivatie via het reactieformulier op deze website. En dan: afwachten!

Naast deze tips voor je motivatie hebben we ook nog sollicitatietips voor je!

Ook interessant