Marleen, je zocht specifiek iemand met autisme. Waarom?

“Binnen Athlon leeft het idee sterk dat diversiteit en inclusie een positieve impact hebben op de werksfeer en bedrijfsresultaten. Toen vorig jaar de vacature voor medewerker contractbeheer open kwam, wilde ik graag eens een andere weg bewandelen. Omdat ik graag een divers team onder me heb, en ook omdat de functie vraagt om nauwkeurigheid en analytisch denken. Ik dacht dat iemand met autisme daar goed bij zou aansluiten. Zo kwam ik in contact met AutiTalent. Achteraf gezien was mijn beeld van autisme misschien stereotyperend, want niet alle mensen met autisme hebben die talenten. Toch bleek Anna wel precies degene die we zochten – en meer.”

Wat waren je verwachtingen van een medewerker met autisme?

“Ik vond het best spannend om een nieuwe weg in te slaan. De kennis van autisme die ik had, kwam uit boeken en was erg generaliseerd. Je weet niet hoe iemand daadwerkelijk zal zijn en functioneren, dat verschilt natuurlijk per persoon. Maar soms moet je een spannende stap nemen om verder te komen. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Mijn verwachting was dat we iets meer tijd moesten nemen voor het inwerktraject. We wilden het goed aanpakken: duidelijkheid scheppen en zorgen dat alles goed bij Anna zou landen. Van horen zeggen is het voor mensen met autisme lastiger om bepaalde lichaamstaal of sociale signalen te lezen en interpreteren. Daarom wilden we daar goed de tijd voor nemen.”

Hoe ondersteun je Anna op de werkvloer?

“Relatiemanager Ingrid van AutiTalent begeleidde mij en Anna in dit proces. Ze komt nu eens per twee maanden langs, eerste periode kwam ze wat vaker. We voerden dan gesprekken met z’n drieën. Ik gaf bijvoorbeeld aan dat Anna erg leergierig is en daardoor soms te snel wilde. Anna vertelde dat haar vorige werkgever aangaf dat ze niet snel genoeg was. Alhoewel wij Anna vaak de bevestiging gaven dat ze snel genoeg was en goed werk leverde, was het voor haar fijn om dat ook van Ingrid te horen. Door Ingrids kennis van autisme bracht zij Anna rust.”

Elk persoon is anders, elk persoon met autisme is anders, je kan niet zomaar even een stappenplan downloaden.”

Wat is Anna’s bijdrage aan het team?

“Anna blijkt inderdaad heel nauwkeurig. Ze ziet elke afwijking, elk punt ter verbetering. Zelfs mensen die hier al jaren werken, leren van haar. Dat vind ik leuk. Ze is ook ontzettend nieuwsgierig, zowel in haar werk als naar haar collega’s. Maakt een collega haar zwangerschap bekend, dan komt Anna de volgende dag met allerlei feiten over zwangerschap. Op sociaal vlak is ze ook enorm gegroeid. Ze doet nu lekker mee met de kantoorhumor! Mooi om te zien hoe goed zij ligt in het team.

Ook wij zijn als team gegroeid. Anna is het schoolvoorbeeld van feedback geven en nemen. Als iets haar niet zint of als ze iets niet begrijpt, komt ze meteen to the point. “Ik snap de context en de hints niet, wat bedoel je nou eigenlijk écht?” vraagt ze dan. Dat kan direct overkomen, maar je weet wel wat je eraan hebt. Wij waarderen haar duidelijkheid juist enorm.”

Sommige leidinggevenden zijn bang dat ze veel tijd kwijt zijn aan begeleiding van iemand met autisme. Wat kun jij daarover zeggen?

“Persoonlijk vind ik dat iedereen een fijne plek verdient. Ja, misschien moet je het iets vaker uitleggen, en ja, het inwerktraject duurde iets langer, maar als je die investering doet in het begin, dan krijg je daar uiteindelijk veel meer voor terug. Toen Anna eenmaal op stoom was, was ze niet meer te houden. Dat is hartstikke leuk om te zien. Dat geeft mij meer voldoening dan de “moeite” die je ervoor doet om haar in te werken.

Elk persoon is anders, elk persoon met autisme is anders, je kan niet zomaar even een stappenplan downloaden met 10 stappen: zo ga je ermee om, asjeblieft. Dus het maatwerk en de begeleiding van Ingrid heeft ons in het begin absoluut geholpen.

Binnen heel Athlon geloven we: als je je goed en veilig voelt op werk, presteer je beter. Dat geldt voor iedereen, met of zonder autisme. Daarom besteed ik als leidinggevende veel aandacht aan hoe mijn team zich voelt. Anna is echt een aanwinst voor ons team en voelt zich als een vis in het water. Dat maakt me blij.”

Kom ook verder in je leiderschap!

AutiTalent is dé verbinder voor organisaties en mensen met autisme. Wil jij net als Marleen een medewerker met autisme in je team? Of ben je eerst benieuwd naar de begeleiding en diensten die wij bieden? Neem contact op en we vertellen je graag meer!

Neem contact op

Andere verhalen