Zo werf je neurodivergente medewerkers

Wat is neurodiversiteit?

Neurodiversiteit beschrijft het idee dat mensen de wereld om zich heen op een andere manier ervaren en er verschillend mee omgaan. Er is geen “goede” manier van denken en gedrag, en verschillen worden niet gezien als tekortkomingen. In dit licht zijn bijvoorbeeld autisme of ADHD geen stoornissen maar een ander type brein.

Talenten

Doordat het brein van neurodivergente mensen op een andere manier werkt, blinken zij bovengemiddeld vaak uit in bepaalde eigenschappen, zoals:

> Goed analytisch nadenken;
> Systematisch en nauwkeurig werken;
> Creatieve oplossingen bedenken;
> Houden van sterke focus.

Onbenut potentieel van neurodivergente kandidaten

Zo’n 15 tot 20% van de wereldbevolking is neurodivergent. Toch is een groot deel daarvan niet aan het werk. Omdat ze geen geschikte werkplek vinden, niet door het sollicitatieproces komen, of omdat ze telkens vastlopen op het werk. Zonde! Neurodivergente medewerkers verrijken organisaties en nemen graag actief deel aan de maatschappij. Wanneer het sollicitatieproces wordt aangepast en enkele voorzieningen op de werkplek worden gerealiseerd, ontstaat er veel toegevoegde waarde.

Het sollicitatieproces

Neurodivergente medewerkers horen thuis in iedere organisatie. Maar hoe werf je hen? En hoe zorg je ervoor dat ze blijven?

1. Schrijf een aansprekende vacaturetekst

Leg de focus op inhoudelijke informatie en laat de sociale aspecten weg. Belangrijk zijn de functie, de gewenste kennis en kunde en eventuele doorgroeimogelijkheden. De sociale aspecten zijn van ondergeschikt belang voor de meeste neurodivergente (met name autistische) mensen. De sociaal- communicatieve verwachtingen kunnen in een later stadium worden besproken en overeengekomen.

2. Zoek naar intrinsieke motivatie

Staar je niet blind op cv’s of gebrek aan werkervaring. Door hun sterke focus en interesse kunnen neurodiverse mensen zich snel stof en programma’s eigen maken. Geef ze deze kans. Weet dat neurodivergente mensen – en vooral mensen met autisme – over het algemeen niet bluffen. What you see is what you get.

3. Bied structuur in het sollicitatiegesprek

Geef vooraf duidelijk de structuur en (maximale) duur van het sollicitatiegesprek aan. Geef ook ruim vooraf aan wie er aanwezig zijn. Zo gaat je kandidaat minder nerveus het gesprek in. Leg daarnaast in het gesprek de focus op de functie en stel je open voor behoeftes op de werkplek. Met wederzijdse openheid en eerlijkheid kom je het verst en leg je de basis voor een langdurige, loyale samenwerking.

4. Zorg voor een goed georganiseerde start

De start in een nieuwe baan vergt veel op het gebied van communicatie, informatieverwerking en sociale interactie. Juist de gebieden waarin bijvoorbeeld mensen met autisme moeilijkheden ondervinden. Iets meer tijd investeren in het begin, betaalt zich uit in een talentvolle en loyale neurodivergente medewerker! Zorg bijvoorbeeld voor:

5. Leer je neurodivergente medewerkers kennen

Een neurodivers brein uit zich bij iedereen anders. Men kan moeilijkheden in meer of mindere mate ervaren, en op verschillende aspecten. Maak daarom uitgebreid kennis met je nieuwe neurodivergente medewerker. Dit bevordert openheid, betrokkenheid en duidelijkheid.

Werf neurodivers personeel via een bureau

Veel informatie? Hulp nodig bij de werving, sollicitatiegesprekken en opstart? Misschien heb je baat bij een gespecialiseerd detacheringsbureau. AutiTalent heeft veel ervaring in samenwerken met HR-afdelingen en leidinggevenden.

Als je detacheert via AutiTalent krijg je:

  • Intensieve begeleiding in het sollicitatieproces met oog op de beste match
  • Continue support voor medewerker en leidinggevende
  • Kennisdeling over autisme op de werkvloer
  • Een sparringspartner voor HR rondom thema’s als diversiteit, inclusie en autisme

Wil je meer weten? We horen graag wat er speelt in jouw organisatie en denken met je mee.

Ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Lees verder:

> Wie behoren er tot de SROI doelgroep en hoe vind je ze?

> Interview: Hij heeft autisme, zij is zijn directe collega. Hoe gaat dat samen?

Ook interessant