Sollicitatietips nodig?

Ben je uitgenodigd op een sollicitatiegesprek?
Een goede voorbereiding geeft zelfvertrouwen
en rust. We geven je graag een paar tips.

Bekijk de website van de organisatie

Ga naar de website (en/of social media) van de organisatie waar jij met/via AutiTalent gaat solliciteren. Lees goed door wat de organisatie doet, hoe groot ze zijn, etc. Vaak is er ook een aparte pagina met specifieke informatie over werken bij deze organisatie. Of zoek anders naar vacatures, mogelijk vind je hier meer informatie over bijvoorbeeld de bedrijfscultuur. Bereid je alvast voor op het gesprek door kort op te schrijven waarom jij graag bij deze organisatie wilt werken.

Neem vacature door

Lees ook de vacaturetekst nog eens goed door, wat je werkzaamheden zullen zijn en welke functie-eisen er worden gevraagd. Begrijp je al die eisen en op welke manier voldoe jij hier aan? Kan je daar een voorbeeld bij geven, bijvoorbeeld uit een eerdere werkervaring? Wat spreekt je aan in de werkzaamheden? Neem ook het CV door welke door AutiTalent naar de organisatie is verzonden.

Voorbereiden op vragen

Denk na over welke vragen je kunt verwachten en wat daarbij een passend antwoord is. Bijvoorbeeld:

 • “Vertel iets over jezelf.” (Je kan beginnen met leeftijd, woonplaats, opleidingsrichting, een korte samenvatting van je loopbaan en eventueel iets wat je graag in je vrije tijd doet.)
 • “Wat zijn jouw talenten / sterke eigenschappen?”
 • “Wat heb je nodig op de werkplek, en van mij als leidinggevende?” (Dit kan ook het antwoord zijn op de vraag wat jouw minder sterke eigenschappen of ontwikkelpunten zijn.)

Maak eventueel een spiekbriefje met jouw antwoorden, dat geeft basisrust in je hoofd. Heb je eerder al een motivatie gestuurd? Pak die er dan weer bij: waarschijnlijk heb je daar punten opgeschreven die je ook tijdens het gesprek wil benoemen. Bekijk onze motivatietips voor meer inspiratie.

Voor aanvullende tips kan je het filmpje van UWV Perspectief bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=cAl4KUTzMec.

Zelf vragen stellen

Schrijf eventuele vragen op en neem deze mee naar het gesprek. Eigenlijk wordt altijd wel gevraagd of jij zelf nog vragen hebt. Daarmee kan je laten zien dat je je goed verdiept hebt in de organisatie/vacature en dat je dus gemotiveerd bent.

Goede indruk maken tijdens het gesprek

Enkele tips voor tijdens het gesprek:

 • Zet voordat het gesprek begint je telefoon uit of in stille modus (geen trilstand).
 • Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterovergezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.
 • Luister goed naar je gesprekspartner en laat hem of haar uitpraten. Geef het gerust aan als je iets niet begrijpt of als je tijd nodig hebt om een antwoord te formuleren.
 • Blijf met je antwoord bij de kern van de vraag, probeer niet te veel uit te weiden. Praat niet negatief over je vorige werkgevers.

Praktische voorbereiding

Tot slot nog enkele praktische tips:

 • Bekijk van tevoren hoe je naar de locatie moet reizen. Bekijk op de dag zelf of er eventueel vertragingen/files zijn.
 • Wees op tijd, maar ook niet te vroeg. Ongeveer 10 minuten van tevoren aanwezig zijn is goed.
 • Kom verzorgd (schone kleren, fris, haren gekamd, geschoren) naar het gesprek.
 • Voor wat betreft kleding volstaat een nette (spijker)broek met een blouse. Iets soortgelijks is natuurlijk ook goed.

Digitale sollicitatie (videogesprek)

Er vinden steeds vaker digitale sollicitatiegesprekken plaats via bijvoorbeeld Skype, Zoom of Teams. We overleggen dan vooraf of dit ook voor jou mogelijk en geschikt is, tenzij het niet anders kan in verband met overheidsmaatregelen.

Ook voor een videogesprek geldt dat de eerste indruk geldt. Daarom wat specifieke tips voor een videogesprek:

 • Kies een geschikte plek om te videobellen. Een rustige plek waar je niet gestoord wordt en er geen achtergrondgeluiden te horen zijn, met goed licht, en bij voorkeur een rustige achtergrond (je kan in de meeste programma’s de achtergrond vervagen of vervangen door een afbeelding). Zet de webcam op ooghoogte, zodat je goed recht in beeld bent. Je kan simpelweg wat boeken onder je laptop plaatsen. Zorg dat je niet te ver van de webcam af zit.
 • Test vooraf de technologie uit. Dus de wifi-verbinding op de plek waar je gaat zitten, je pc of laptop (denk aan de oplader), webcam, microfoon (oortjes of koptelefoon kan ook) en het programma waarmee je videobelt.
 • Tijdens het videobellen zie je vaak je gesprekspartner(s) groot op het scherm, en jezelf in een hoekje. Laat je niet afleiden door je eigen beeld en focus op degene waarmee je aan het praten bent door zoveel mogelijk in de camera te blijven kijken.
 • Net zoals bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek is het van belang om netjes gekleed te zijn. En zorg dat je 5 minuten voor de afgesproken tijd klaar bent om deel te nemen aan het online gesprek.

Gaat er toch iets mis met de techniek of voel je je niet comfortabel? Maak dat dan vooral bespreekbaar!

Ook interessant