Wat was jouw situatie voor het vinden van een baan?

“2021 was een lastig jaar. Ik had nog geen diagnose en geen doelgroepregistratie. Ik solliciteerde veel op de reguliere banenmarkt, maar het lukte niet om iets te vinden. Ook al werd ik uitgenodigd op gesprek en had ik na afloop een goed gevoel, toch waren er altijd betere kandidaten. Dat vond ik heel frustrerend: je doet zó je best, maar keer op keer blijk het niet goed genoeg te zijn.”

Hoe kwam je uit die situatie?

“Vanuit de bijstand en de gemeente kreeg ik een jobcoach en die keek goed naar wat ik kon en wat bij mij past. Samen hebben we een aanvraag voor het doelgroepregister gedaan en dat werd gelukkig snel toegewezen. Via haar contact bij de Belastingdienst kwam ik AutiTalent op het spoor. Mijn kennismaking was met recruiter Judith en dat was zo’n fijn gesprek! Ik kon rustig praten over wie ik écht ben, wat ik wil en wat ik nodig heb om mijn werk goed te doen. Heel anders dan de gesprekken daarvoor.”

En toen… Op gesprek bij de Belastingdienst!

“Ja, heel fijn! Ik werd uitgenodigd voor de vacature Behandelfunctionaris, met als hoofdfocus het nauwkeurig controleren van aangiftes waarin waarschijnlijk fouten zitten. De Belastingdienst heeft een programma genaamd ‘Switch’, speciaal voor medewerkers die wat extra ondersteuning nodig hebben. Ik was heel zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek, maar ik voelde me al snel op mijn gemak. Het was fijn dat Judith erbij was om me af en toe bij te sturen. Doordat ik me veilig voelde kwam ik gelukkig zelf goed uit mijn woorden. Dat vond de Belastingdienst ook, want de dag daarna werd ik al aangenomen!”

De voorbereiding en begeleiding van AutiTalent is erg goed geregeld.”

Hoe was je eerste week?

Lachend: “In één woord: overweldigend. Ik zat de hele week op kantoor en er kwam veel informatie op me af. Maar na die week zakte de spanning al snel weg. Rustig kon ik beginnen met mijn plek te vinden. Nu werk ik 2 dagen thuis en 2 dagen op kantoor, en dat is perfect. Mijn werkbegeleiders houden goed rekening met wat ik nodig heb: een rustige werkplek waar ik niet continu gestoord word, en duidelijke instructies. Als dat laatste ontbreekt ben ik bang om fouten te maken en raak ik snel in paniek. Daar is veel begrip voor bij de Belastingdienst. Ze stimuleren het stellen van vragen en vinden het oké als iets een keer niet lukt.”

Je bent dus blij met je baan.

“Heel erg blij! De 23 collega’s in mijn team zijn heel aardig en begripvol naar mij en elkaar. Ik vind het heel fijn om een baan met verantwoordelijkheid te hebben, dat ik iets doe wat belangrijk is. De voorbereiding en begeleiding van AutiTalent is ook erg goed geregeld. Nu ga ik lekker ontdekken wat ik leuk vind zodat ik hopelijk over een tijdje kan doorstromen.”

Andere verhalen