Meer draagvlak voor neurodiversiteit?
6 praktische tips

Van stoornis naar neurodiversiteit

Neurodiversiteit beschrijft het idee dat mensen de wereld om zich heen op een andere manier ervaren en er verschillend mee omgaan. Er is geen “goede” manier van denken en gedrag en verschillen worden niet gezien als tekortkomingen. In dit licht zijn bijvoorbeeld autisme of ADHD geen stoornissen maar een ander typen brein. 

Doordat de hersenen van neurodivergente mensen net even anders met informatie en situaties omgaan, zijn er vaak vaardigheden en kwaliteiten waarin zij uitblinken. Veelvoorkomende talenten zijn oog voor detail, focus, analytisch denken en creativiteit.  

Bovendien heeft een divers personeelsbestand veel bijkomende voordelen: van het laten zien van je maatschappelijke betrokkenheid tot het verhogen van de productiviteit.

Alle reden dus om neurodivergent personeel aan te trekken. Hoe creëer je draagvlak voor neurodiversiteit?

1. Kijk naar wat past bij jou

Je kunt zelf op zoek gaan naar neurodivers talent, of je kunt gebruik maken van gespecialiseerde detacheringsbureaus. Je kunt de neurodivergente medewerker en zijn of haar leidinggevende zelf op weg helpen, of je kunt gebruik maken van externe expertise en ondersteuning. Kijk goed naar de kennis en tijd die je zelf in huis hebt en maak op basis daarvan een afweging.

2. Vind een voorstander

Gemiddeld 35% van alle medewerkers is een actieve voorstander van diversiteit en inclusie in hun organisatie. Ga op zoek naar deze voorstanders en kies er één uit om samen stappen mee te zetten. Maak hem of haar ambassadeur en mede verantwoordelijk voor jouw missie. Je hoeft het niet alleen te doen!

3. Doe de nodige aanpassingen

Heeft jouw nieuwe medewerker mogelijk aanpassingen nodig? Bespreek dit open met elkaar. Wees niet bang om vragen te stellen, zoals: wat betekent jouw autisme voor jou? Hoe kunnen we je daarin ondersteunen? Het zal je verbazen hoe makkelijk of klein de aanpassingen zijn die je kunt doen om de medewerker zich prettig te laten voelen.

Neurodiversiteit op de werkvloer

4. Geef goede begeleiding

Jij en je medewerker willen een positieve en duurzame samenwerking. Soms is daar wat extra begeleiding voor nodig. Kijk of je dat binnen je organisatie kunt regelen. Bijvoorbeeld in de vorm van een buddy of jobcoach. Of één vast aanspreekpunt voor de medewerker. Externe partijen kunnen je helpen bij deze begeleiding.

5. Deel kennis en successen

Is er binnen de organisatie weinig kennis rondom neurodiversiteit, dan kan het helpen om externe kennis in huis te brengen in de vorm van voorlichting of trainingen. Eerlijke gesprekken, praktische informatie en bewustzijn leiden tot meer begrip, en kunnen helpen om stigma’s en vooroordelen te doorbreken.

6. Breid uit

Is de eerste neurodiverse medewerker goed geland in het team? Ga met dit verhaal de organisatie in en overtuig andere leidinggevenden. Op naar de volgende medewerker!

Draagvlak voor neurodiversiteit: benut onze expertise

Veel informatie? Hulp nodig bij de werving, sollicitatiegesprekken en opstart? Misschien heb je baat bij een gespecialiseerd detacheringsbureau. Wij hebben veel ervaring in samenwerken met HR-afdelingen en leidinggevenden en delen die graag.

Als je detacheert via AutiTalent krijg je:

  • Intensieve begeleiding in het sollicitatieproces met oog op de beste match
  • Continue support voor medewerker en leidinggevende
  • Kennisdeling over autisme op de werkvloer
  • Een sparringspartner voor HR rondom thema’s als diversiteit, inclusie en autisme

Wil je meer weten? We horen graag wat er speelt in jouw organisatie en denken met je mee.

Ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Lees verder:

> Wie behoren er tot de SROI doelgroep en hoe vind je ze?

> Interview: Hij heeft autisme, zij is zijn directe collega. Hoe gaat dat samen?

Ook interessant