Groeien? Dat is vallen, opstaan en nog eens proberen.

Ik groei! Nou ja, figuurlijk dan. Met mijn 1,50 m is het fysiek groeien me niet echt gelukt, maar op andere vlakken kan ik zeggen dat ik best een ontwikkeling heb doorgemaakt. En nog steeds groei ik verder. Persoonlijke groei kan zitten in grote ontwikkelingen, zoals promotie maken. Voor mij is groei soms kleiner: het zit in fouten durven maken en daarvan leren.

Denk eens aan de planten om ons heen. Sommige planten groeien snel en hebben weinig nodig om welig te tieren, terwijl andere planten veel zorg en aandacht vragen. Maar groeien doen ze! Zo is het ook met ons. Soms gaat groei bijna vanzelf: als kind leren we heel veel dingen spelenderwijs zonder dat we zelf in de gaten hebben dat we onszelf ontwikkelen. Op andere momenten moeten we er echt moeite voor doen. Wie heeft er nu leren fietsen zonder te vallen? Het is een kwestie van vallen, opstaan en nog eens proberen. 

Op mijn manier

Dat vallen, opstaan en nog eens proberen is nog altijd dagelijkse kost voor mij. Niet dat ik altijd op mijn snufferd lig, maar iedere dag kent uitdagingen. Hoewel ik soms het gevoel heb twee stappen achteruit te zetten, groei ik toch iedere dag opnieuw. Soms loopt iets bijvoorbeeld anders dan verwacht en moet ik me aanpassen. Dat vergt mij veel energie, maar ik weet nu dat ik dat kan: groei! Ik vind het belangrijk om te groeien, en dat vallen neem ik voor lief. Voor mijn diagnose werd ik boos op mezelf: waarom maak ik meermaals dezelfde fouten? Nu weet ik dat in mijn brein de dingen net wat anders werken dan voor neurotypische mensen. Ik leer en groei op mijn manier, en dat is oké. Vind ik iets lastig? Juist doen, en kijken hoe ver ik kom. Ja, hierdoor val ik regelmatig, maar ik heb geleerd dat je altijd weer kunt opstaan, hoe moeilijk dat soms ook is. 

Wat werkt voor jou?

Natuurlijk is groei iets heel persoonlijks. Niet iedereen leert op dezelfde manier, denk maar even terug aan de plantjes. Wat voor mij werkt, hoeft zeker niet voor jou te werken. Maar vraag je eens af: Wat betekent groei voor jou, en wat is voor jou een prettige manier om jezelf verder te ontwikkelen?

Andere verhalen