Wat was jouw situatie voor het vinden van een baan?

“Doordat het schoolsysteem niet werkte voor mij, heb ik de middelbare school niet afgerond. In de klas werd ik overspoeld met informatie die ik niet kon verwerken. Ik ben gestopt met de havo en heb daarna een koksopleiding afgerond. De afgelopen drie jaar heb ik in een keuken van een restaurant gewerkt als kok en afwasser. Dat was niet ideaal: ik had een nulurencontract en onregelmatige werktijden, en het was fysiek erg zwaar. Bovendien was ik klaar voor een échte fulltime baan waarmee ik ook beter ging verdienen.”

En nu werk je voor de gemeente Berkelland. Hoe ben je daar terechtgekomen?

“Twee jaar geleden heb ik me al ingeschreven bij AutiTalent. Helaas kwamen er in die tijd rond mijn woonplaats weinig banen beschikbaar. Ik stond net op het punt om zelf actie te ondernemen, toen AutiTalent contact met mij opnam: we hebben een project voor je! Ik had een kennismakingsgesprek met Gerda (recruiter bij AutiTalent). Het was een heel fijn gesprek waarin ik rustig kon uitleggen wie ik ben. Gerda heeft veel kennis van autisme en snapt dat ik wat tijd nodig had om de informatie te verwerken en te reageren. Het klikte goed tussen ons.”

Ik ervaar de binnenkomst bij AutiTalent als een warm bad.”

En nu ben je administratief medewerker. Vertel!

“Ik werd al snel aangenomen voor een tijdelijk administratief project bij de gemeente Berkelland. Mijn relatiemanager Jan ging mee naar mijn eerste werkdag. Jan hielp me de kantoorwereld binnen te stappen: hij legde uit hoe dingen werken en keek samen met mij of mijn werkplek geschikt was. Nu werk ik sinds vier weken als administratief medewerker. Het werk is heel toepasselijk voor mensen met autisme: het is herhalend, je hebt een goed oog voor detail nodig, en je kan zelf bepalen wanneer je pauze nodig hebt.”

Wat is je indruk van de eerste weken?

Dat alles heel relaxed is. Ik ervaarde de binnenkomst bij AutiTalent als een warm bad, ik voel me verbonden met de organisatie. Jan is heel vriendelijk, hij komt volgende week weer langs om te checken hoe het gaat. Ook mijn indruk van de gemeente Berkelland is heel goed, ze zijn erg begripvol! Ik hoop dat ik na dit project via AutiTalent kan blijven werken.”

Andere verhalen