Banenafspraak: alles wat je moet weten als werkgever
Veel werkgevers willen een divers en inclusief personeelsbestand. En hier worden ook eisen aan gesteld door de regering. Maar vaak vliegen de termen, eisen en regelingen je om de oren. Wat houdt de Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten nou eigenlijk in?
Wij leggen het je graag uit.
Wat is de banenafspraak?
Het kabinet en sociale partners hebben afgesproken dat ze voor meer banen gaan zorgen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iemand die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen, kan op deze manier (met ondersteuning) bij een gewone werkgever aan het werk. Tussen 2013 en 2026 moeten er volgens de banenafspraak 125.000 extra banen gerealiseerd worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om 100.000 extra banen in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.
Wie telt er mee?
Iedereen in het doelgroepregister van UWV die gaat werken in het bedrijfsleven of bij de overheid telt mee voor de banenafspraak. Dit geldt ook als zij via een detachering- of uitzendbureau (zoals AutiTalent) aan de slag gaan. Het doelgroepregister bestaat uit mensen die moeilijk werk vinden of behouden door bijvoorbeeld een ziekte of handicap.
Ook mensen met autisme?
Veel mensen met autisme zijn opgenomen in het doelgroepregister. Bij AutiTalent zit je dus goed als je invulling wilt geven aan de banenafspraak. Toch roepen we ook werkgevers op om zich daar niet blind op te staren. We hebben ook veel werkzoekenden met autisme die geen doelgroepregistratie hebben en dus niet onder de banenafspraak vallen. Onder hen bevinden zich veel bijzondere talenten en loyale medewerkers, die om allerlei redenen moeilijk aan werk kunnen komen. Ook zij verdienen een plek op de arbeidsmarkt. Wij brengen je graag met hen in contact.
Wat als we de banenafspraak niet halen?
Als werkgevers niet zorgen voor de afgesproken aantallen banen van de banenafspraak, dan gaat de quotumregeling in. Die verplicht individuele werkgevers (met ongeveer 25 of meer medewerkers) om een bepaald aantal percentage mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen of in te lenen. Werkgevers die zich niet aan het quotum houden, krijgen een boete. De quotumregeling geldt vanaf 2020 bij de overheid (quotumpercentage is vastgesteld op 2,35%). Het bedrijfsleven heeft tot nu toe het jaarlijks vastgestelde aantal extra banen gerealiseerd.
Hoe nu verder?
De banenafspraak en quotumregeling heeft de afgelopen jaren geleid tot veel nieuwe banen, maar blijkt op enkele punten ook te complex. Daarom werkt het Kabinet aan vereenvoudiging van de wet (waarin inclusief werkgeven extra wordt beloond). De wijzigingen moesten in 2022 ingaan, maar het proces is door Covid-19 en het demissionaire kabinet vertraagd en overgedragen aan kabinet-Rutte IV.
Wat kan ik doen als werkgever?
Het inzetten van onze medewerkers met autisme is een goede en eenvoudige manier om te voldoen aan de banenafspraak. AutiTalent zoekt en selecteert geschikte kandidaten, en we ontzorgen de inhurende organisatie door intensieve begeleiding van de medewerker.
Een inzet vraagt vaak om maatwerk. Daarom geven we je graag persoonlijk advies over wat jij kunt doen als werkgever. In een kennismakingsgesprek bekijken we samen wat er bij jouw organisatie past, welk soort werkzaamheden een medewerker met autisme kan uitvoeren, en hoe we daar concreet invulling aan kunnen geven.
Ook interessant
Personeelsdossiers digitaliseren kan een flinke klus zijn voor organisaties, zeker als er veel papieren documenten zijn die handmatig moeten worden overgezet. Gelukkig kan AutiTalent je daarbij helpen. Wij digitaliseren personeelsdossiers op een unieke manier: handmatig door mensen met autisme, op jouw locatie, en met maximale aandacht voor veiligheid.
Werkt jouw organisatie al met talenten met autisme, of heb je die ambitie? Om de talenten van mensen met autisme tot bloei te laten komen, zijn slechts kleine aanpassingen nodig. Wij helpen je op weg met onze belangrijkste tips voor een autismevriendelijk werkvloer.