Vierwekelijkse salarisbetaling

AutiTalent kent een vierwekelijkse verloning en salarisbetaling.
In dit artikel geven we je tips hoe hiermee om te gaan bij het betalen van vaste lasten of als je een maandloon gewend bent.

In het geval van een vierwekelijks salaris zijn er 13 salarisbetalingen per jaar, in tegenstelling tot 12 betalingen bij een maandsysteem. De bedragen zijn per betaling iets lager dan een maandsalaris (een maand bevat gemiddeld 4,3 weken), maar uiteraard komt het totaal per jaar op hetzelfde neer. Een ander verschil is dat bij vierwekelijkse betaling het salaris niet op een vaste dag in de maand op je rekening staat.

Dit vraagt iets meer planning, beheersing en structuur in je uitgavenpatroon. Tegelijkertijd is het ook een kans om bewust met je geld om te gaan en waar mogelijk te sparen.

Overzicht van de vierwekelijkse verloning en betaaldagen in 2024


* Het blijft belangrijk om je timesheets in Tigris zorgvuldig in te vullen én tijdig in te leveren. Zonder ingediende timesheet kunnen wij niet verlonen.

Klik hier om bovenstaand schema in een kalenderweergave te downloaden.


Tips voor budgetteren
Hieronder beschrijven we twee methodes die je kunnen helpen bij budgettering in combinatie met een vierwekelijks salaris.

Alvorens je begint, is het goed om eerst je vaste lasten en andere uitgaven in kaart te brengen. Op welke datum wordt welk bedrag afgeschreven? En hoeveel is het totaal per maand?

Als je een maandbedrag wilt omrekenen naar een vierwekelijks bedrag, of andersom, dan gebruik je deze berekening:

  • Van maand naar 4 weken: vermenigvuldig het maandbedrag met 12, deel dat jaartotaal vervolgens door 13
  • Van 4 weken naar maand: vermenigvuldig het bedrag met 13, deel dat jaartotaal vervolgens door 12

Heb je een bruto-netto berekening nodig van een vierwekelijks salaris? Mail dan naar personeelszaken@autitalent.nl.


Methode 1: twee betaalrekeningen

Open een extra betaalrekening. Als je je salaris op rekening 1 ontvangt, en daar helemaal afblijft, kun je jezelf elke maand op rekening 2 op bijvoorbeeld de 30e salaris uitkeren. Je betaalt vervolgens alles vanaf rekening 2. Als je zorgt dat je alleen van rekening 2 een pinpas (bij je) hebt, en de betaling op de 30e automatisch over laat maken, heb je hier verder geen omkijken naar.

Als je je maandelijkse vaste lasten en andere uitgaven kunt betalen van een vierwekelijkse salarisbetaling, dan houd je de 13e betaling over. Dat is dan een buffer voor volgend jaar of om te sparen.
Je kan jezelf ook een maandsalaris uitkeren als je dat gewend bent, dan heb je wel een startbedrag nodig op rekening 1 (iets meer dan één maandsalaris).

Kijk ook goed in bovenstaand betaalschema of de eerste salarisbetaling(en) van het jaar wellicht later dan de 30e zijn. Heb je geen startbuffer tot je beschikking, dan kan AutiTalent je eventueel helpen met een voorschot op je loon. Je kan ons ook vragen een deel van je vakantiedagen uit te betalen.

Let op: de rekening waar AutiTalent jouw salaris op overmaakt (rekening 1) dient een rekening te zijn die op jouw naam staat. Dit is een verplichting vanuit de Wet aanpak schijnconstructies.


Methode 2: direct sparen

Een tweede methode werkt soortgelijk, maar dan met een spaarrekening en een betaalrekening. Deze methode vereist iets meer werk, maar hiermee spaar je waarschijnlijk ook net wat meer.

Eerst reken je uit hoeveel je voor je vaste lasten nodig hebt, en hoeveel je verder uit wil (en/of kan) geven, de zogenaamde variabele lasten. Hierbij is het verstandig om uit te gaan van een maximumbedrag, namelijk het bedrag dat je elke vier weken gestort krijgt, en niet van een maandsalaris. Anders leef je maanden deels van je spaarrekening, en dat is natuurlijk zonde.

Zodra je loon gestort wordt, maak je dit bedrag direct over naar je spaarrekening. Aan het eind van de maand, of wanneer jouw vaste lasten worden afgeschreven, maak je het geld voor je vaste lasten over naar je betaalrekening. En vervolgens maak je elke week (of eens per maand, als je niet snel in de verleiding komt om het gelijk uit te geven) het bedrag over dat je aan variabele lasten uit mag geven. Doe je het per week, dan weet je zeker dat je er niet overheen gaat.

Natuurlijk kun je ook al deze betaalopdrachten alvast in je internetbankieren klaar zetten. Dan hoef je er het hele jaar niet meer naar te kijken.


Wat is de beste methode?
Wat voor jou de beste methode is, is afhankelijk van je eigen voorkeur. De eerste methode is makkelijker en sneller, maar kost je meer (extra kosten voor een tweede betaalrekening liggen bij de meeste banken tussen 1 en 2 euro per maand), en levert je waarschijnlijk minder spaargeld op.

De tweede methode kost net wat meer tijd (aan het begin van het jaar) en is wat omslachtiger misschien. Maar wel zonder kosten dus. En de kans op succes (sparen) is groter.

(Bron: https://www.meergeldminderstress.nl/vier-weken-loon/)