Iris Huijsman (managementassistent bij Alstom) aan het woord:

Invullen van inclusiviteit

“Binnen Alstom zijn we bezig met Corporate Social Responsibility. Daaronder valt Diversity & Inclusion. Ingewikkelde termen; we willen steeds meer doen om inclusiviteit te promoten in onze organisatie. Ik ben gevraagd mee te denken hoe we daar invulling aan kunnen geven.

Ik heb een zoon met klassiek autisme, dus alles wat daarover gaat trekt mijn aandacht. En zo hoorde ik op Wereld Autisme Dag een item over AutiTalent op de radio. Omdat autisme me zo aan het hart gaat wilde ik daar méér mee doen, daarom heb ik contact opgenomen met AutiTalent om de mogelijkheden te onderzoeken. En zo kwam Marion bij ons werken als data-engineer.”

Zoektocht naar goede mensen

“Het is moeilijk om geschikte mensen te vinden voor het werk wat we hier doen. De vijver is klein en alle grote bedrijven vissen hierin. Ons werk bevindt zich in de technische hoek en autisme en techniek zijn een heel goede match. Door de samenwerking met AutiTalent komen we in contact met meer werkzoekenden die bij ons passen. Zonder iedereen over één kam te scheren: mensen met een vorm van autisme hebben over het algemeen oog voor detail, houden focus en ook repetitief werk past vaak goed bij hen. AutiTalent kent deze mensen.”

Autisme gaat me aan het hart.

Goede begeleiding

“We willen de samenwerking met AutiTalent graag uitbreiden. Er is veel enthousiasme hier intern en we zijn blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan meer inclusie. En het is winst dat we goede mensen zoals Marion aan ons team kunnen toevoegen. Ik kan de bemiddeling via AutiTalent dan ook echt aanraden. Zeker voor functies die dezelfde vaardigheden benodigen als de onze; nauwkeurigheid, analytisch.

Natuurlijk vraagt een medewerker met autisme een goede begeleiding, maar zelfs op afstand – Marion en ik beeldbellen regelmatig – gaat dit prima. We hebben Marion spoorspecifiek ingewerkt als ieder ander, maar we houden wel rekening met haar autisme. Zo heeft ze bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid om de rust op te zoeken in een concentratieruimte als de omgeving te druk wordt.”

Marion (data-engineer bij Alstom) aan het woord:

Achtergrond

“Ik heb tien jaar gewerkt op een laboratorium bij een academisch ziekenhuis. Jammer genoeg eindigde mijn dienstverband daar. Samen met een loopbaanbegeleider heb ik gekeken wat voor een soort werk er bij me zou passen. We kwamen uit op functies als data-analist of administratief medewerker, omdat ik analytisch sterk ben.”

Solliciteren met autisme

“Ik heb de diagnose autisme nog maar twee jaar. Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan heb ik tijdens sollicitatiegesprekken over mijn autisme verteld. Toch zagen ze dan vaak alleen mijn autisme en niet mijn expertise. Dan zeiden ze dingen als ‘we hebben analisten die het ook hebben, en dat merk je toch wel!’. Werkgevers hebben toch een bepaald beeld ervan. De volgende keren heb ik het maar niet meer gezegd. Gelukkig kon ik bij AutiTalent wél gewoon open zijn in onze gesprekken.”

Kennismaking met AutiTalent

“Via mijn begeleider hoorde ik over AutiTalent. Om me te oriënteren ben ik een keer naar het AutismeCongres in de Jaarbeurs geweest, waar ik in gesprek raakte met een recruiter van AutiTalent. De functie bij Alstom was al snel een goede match voor me.

Er is veel inzicht en begeleiding bij AutiTalent. Als je iemand met ASS loslaat in het normale werkleven zal hij of zij vroeg of laat tegen bepaalde dingen aanlopen. AutiTalent begeleidt mensen op de juiste manier én vindt passend werk voor hen. Omdat ik via AutiTalent bij Alstom ben komen werken, hoef ik veel minder uitleg te geven over hoe ik optimaal kan werken. Zo krijg ik alle mogelijkheden om in rust mijn werk te doen.

Plezier in mijn werk

“Ik werk met veel plezier bij Alstom, het werk is leuk en de begeleiding is heel prettig en persoonlijk. Bij mijn oude werk was ik vaak vermoeid en liep ik regelmatig tegen onbegrip aan. Ik was heel precies, maar werkte daardoor langzamer. Toch werd de nadruk steeds gelegd op mijn tempo. Bij Alstom kijken ze naar mijn kwaliteiten, mijn autisme is ondergeschikt. Ik krijg daardoor nu al de kans om door te groeien naar applicatie-engineer!”

Andere verhalen