Wat ik doe, doet ertoe!

Van jongs af aan ben ik in mijn hoofd bezig met de zin en onzin van dingen. De periodes waarin het niet goed met me ging en ik worstelde met depressies, waren ook periodes waarin ik zingeving miste. De vraag “wat doe ik hier op deze wereld?” drong zich vaak aan me op. Toch dwong ik mezelf om ook tijdens mijn donkerste periodes naar zingeving te zoeken, iets waarvoor ik mijn bed uitkwam in de ochtend. Wat bleek: het zit voor mij soms in hele kleine dingen.

Ik ervaar bijvoorbeeld zingeving wanneer ik het huis stofzuig. Naderhand is het weer netjes, en voelt mijn hoofd weer meer opgeruimd. Bovendien is het voor mijn partner ook prettig om in een schoon huis thuis te komen. Ik ervaar zingeving wanneer ik mijn paard  Kylian verzorg. Op dat moment doe ik ertoe, voor hem. Dat is voor mij het belangrijkste aspect van zingeving: ertoe doen. Dat kan zijn voor andere mensen, maar ook bijvoorbeeld voor dieren, of voor een organisatie of club.

Zingeving op werk

Werk is een belangrijke bron van zingeving. Ik wil heel graag mijn steentje bijdragen aan onze samenleving en ‘werken voor de kost’. In de periode dat ik geen betaald werk had, voelde ik me nutteloos en verloren. Ik twijfelde vaak aan mezelf en had een laag zelfbeeld. Ik had niet het gevoel dat er nog iemand op me zat te wachten.

Een steentje bijdragen

Gelukkig vond ik via AutiTalent weer betaald werk bij Defensie. Werk dat bij mij past, waarin ik me kan ontwikkelen en waar ik open kan zijn over mijn autisme. Ik heb het gevoel van zingeving terug. Het doet ertoe wat ik doe, ik heb een goede reden om in de ochtend op tijd op te staan en naar mijn werk te gaan. Misschien is wat ik doe niet belangrijk op het wereldtoneel, maar wel binnen mijn eigen organisatie en team. Ik draag bovendien een steentje bij aan de Defensieorganisatie, die waakt over onze vrijheid en beschermt wat ons dierbaar is. Heel zinvol dus!

Zingeving is dus persoonlijk. Ik ben benieuwd: hoe belangrijk is zingeving voor jou? Haal jij die ook uit werk?

Laat het ons weten in de comments op LinkedIn!

Andere verhalen