DOELGROEPREGISTER
Een registratie in het doelgroepregister, ook wel een Indicatie banenafspraak genoemd, kan veel voordelen voor je hebben.
Maar wanneer kom je daarvoor in aanmerking? En hoe vul je de aanvraag in? In dit artikel geven we uitleg en tips.

Mensen met autisme hebben regelmatig moeite om een leuke baan te vinden en/of te behouden. Omdat het sollicitatiegesprek niet soepel verloopt, bijvoorbeeld. Of omdat er weinig begrip is op de werkvloer, het tempo te hoog ligt, of omdat er te veel prikkels zijn om rustig te kunnen werken. En dat is jammer, want je bent wél een topper in je werk.
Banenafspraak
Werkgevers hebben met de overheid afgesproken dat ze de komende jaren 125.000 banen geschikt maken voor mensen met een arbeidsbeperking, die in staat zijn om (eventueel iets aangepast) te werken. Ook met een diagnose ASS kan je hiervoor in aanmerking komen. De term ‘arbeidsbeperking’ klinkt misschien zwaar, maar het betekent alleen dat er soms een iets aangepaste werkplek of takenpakket nodig is. Ook kun je gebruik maken van een jobcoach. Uiteraard verdien je gewoon het salaris wat bij de baan hoort. Dit is niet per definitie beperkt tot het minimumloon.
Het doel van de Banenafspraak: meer mensen bij ‘gewone’ werkgevers aan een passende, duurzame en fijne baan helpen. Doe er je voordeel mee!
Het doelgroepregister
Als je een arbeidsbeperking hebt kun je een Indicatie banenafspraak krijgen. Met deze indicatie word je toegevoegd aan het doelgroepregister. Het doelgroepregister is een landelijk register, waarin alle mensen staan die in aanmerking komen voor de banenafspraak. Het UWV beheert dit register en werkgevers kunnen dit register raadplegen of een sollicitant hierin is opgenomen. Dit kan alleen als jij hen jouw Burgerservicenummer verstrekt. Er is ook geen andere informatie in het register te vinden dan of je wel of niet tot de doelgroep van de banenafspraak behoort.
Waarom is dit register juist voor jou interessant?
Een registratie in het doelgroepregister vergroot je kans op een (duurzame) baan. Niet alleen omdat er banen speciaal geschikt zijn gemaakt voor mensen uit dit register, maar ook omdat het werk vaak beter past bij jou. De werkgever neemt je aan mét je beperking en daarom kun je makkelijk in gesprek gaan over wat jij nodig hebt in je werk. Als daar aandacht en begrip voor is, kan jij jezelf zijn en jouw talenten laten floreren. Uiteraard zal AutiTalent jou hierbij helpen.
Bovendien kan je in veel gevallen aanspraak maken op een jobcoachvoorziening. De kosten voor de inzet van een jobcoach worden dan door jouw gemeente of het UWV betaald. Een jobcoach helpt jou en jouw werkgever om er een succes van te maken.
Ook heeft de werkgever geen loonkosten als jij ziek bent, want als jij in het doelgroepregister bent opgenomen kan de werkgever aanspraak maken op de zogenaamde no-risk polis. Hierdoor vallen bezwaren om jou níet aan te nemen weg.
Tot slot is de Banenafspraak geen vrijwillige afspraak. Er is enige druk vanuit de overheid om de doelstelling van 125.000 banen te behalen. Werkgevers zijn dus momenteel actief op zoek naar geschikte kandidaten uit het doelgroepregister.
Is een registratie verplicht als je via AutiTalent wil werken?
Een registratie is niet verplicht als je werk zoekt via AutiTalent. Maar een registratie vergroot wel jouw kans om werk te vinden via AutiTalent. Veel vacatures die opdrachtgevers bij ons uitzetten, zijn specifiek bedoeld voor de doelgroep van de banenafspraak. Je kan hier alleen op solliciteren als je een Indicatie Banenafspraak hebt. We bevelen een registratie dus zeker aan.
Bij jouw inschrijving als werkzoekende bij AutiTalent vragen wij of je een Indicatie Banenafspraak hebt. Had je deze nog niet op het moment van jouw inschrijving, maar inmiddels wel, laat dat ons dan snel weten via kandidaten@autitalent.nl. We kunnen je dan op meer vacatures matchen.
Hoe kom je in het doelgroepregister?
Als je in staat bent om te werken, maar door jouw autisme wel een aanpassing of ondersteuning nodig hebt, dan is de kans groot dat je onder de doelgroep van de banenafspraak valt.
Je kunt zelf een aanvraag indienen. Dit heet een Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen. De aanvraag doe je op de website van het UWV en stuur je vervolgens per post op. Het UWV beoordeelt je aanvraag en voegt je na goedkeuring toe aan het register.
Heb je in het verleden voortgezet speciaal onderwijs (vso) of praktijkonderwijs (pro) gevolgd? Dan wordt jouw aanvraag, zonder verdere inhoudelijke beoordeling, automatisch goedgekeurd.
Tips voor het invullen van de aanvraag
Het is heel belangrijk om je aanvraag zo uitgebreid mogelijk te onderbouwen. Als je goed kunt uitleggen waarom jij aan de voorwaarden voor een registratie voldoet en waarom je ondersteuning nodig hebt bij het vinden of behouden van een baan, is de kans op toekenning door het UWV groter.
Je bepaalt zelf welke informatie je wil delen met het UWV, maar hoe meer je je aanvraag onderbouwt, hoe groter de kans op een toekenning. Het UWV zal je informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk behandelen.
Als je contacten hebt bij de gemeente, een servicepunt of werkbedrijf, neem dan contact op met jouw contactpersoon (zoals een consulent, jobcoach of begeleider). Hij of zij kan je helpen bij deze aanvraag.
Wij adviseren je om, voordat je met de aanvraag begint, naar jouw arbeidsverleden te kijken. Zijn er patronen te herkennen? Bijvoorbeeld:
- Mijn dienstverband wordt vaak niet verlengd of eerder beëindigd
- Er ontstaan regelmatig misverstanden met mijn collega’s of leidinggevende
- Werk op het niveau van mijn gevolgde studie is voor mij niet passend
- Een sollicitatiegesprek loopt vaak op niets uit
In je toelichting kun je ook benoemen welke knelpunten je ervaart op de werkvloer, waardoor je moeite hebt met het behouden van een baan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:
- Communicatie en aansturing is niet altijd duidelijk voor jou, waardoor je taken niet naar verwachting uitvoert
- Het lastig vinden om te schakelen tussen taken of opdrachten, men vindt je niet flexibel genoeg
- Meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken, waardoor je werktempo wat lager ligt
- Het lastig vinden om hulp te vragen, moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen
- Overzicht verliezen en niet weten welk werk je als eerste moet oppakken, dit kan passief overkomen
- Zoveel last hebben van omgevingsprikkels, dat je je niet kan concentreren op je werk
- Je communiceert (onbedoeld) op een directe of ongenuanceerde manier, wat een ander verkeerd interpreteert
- Weinig aansluiting vinden met collega’s, sociale situaties zijn lastig
- Enzovoort
Om je aanvraag te onderbouwen kun je het beste zoveel mogelijk informatie toevoegen. Bijvoorbeeld een medische indicatie of diagnose van je huisarts, specialist, psycholoog of orthopedagoog. Ook rapporten of verslagen van school, IQ-testen en verslagen van re-integratietrajecten kunnen helpen een beter beeld te vormen. Vraag ook gerust je begeleider of jobcoach om een motivatie te schrijven, zij kunnen vaak goed toelichten waarom jij extra ondersteuning nodig hebt voor het vinden of behouden van een baan.
Uiteraard voeg je ook je cv toe en een eventuele Wmo-indicatie.
Hoe gaat het verder na de aanvraag?
Het UWV zal je aanvraag beoordelen. Soms vragen ze je in een persoonlijk gesprek je aanvraag toe te lichten. Uiteraard ben je vrij om iemand mee te nemen naar deze afspraak, zoals een familielid of begeleider.
Binnen 14 weken na de ontvangstbevestiging van je aanvraag krijg je een brief met de uitkomst van de beoordeling.
Klik op onderstaande afbeelding voor een stap voor stap weergave van, en extra toelichting op, het beoordelingsproces.
Wat te doen als jouw aanvraag niet wordt toegekend?
Mocht UWV beslissen dat je geen recht hebt op ondersteuning en een Indicatie Banenafspraak, terwijl jij en je omgeving wel echt vinden dat dit nodig is, dan zou je de aanvraag nogmaals kunnen indienen en je onderbouwing nog meer uitbreiden.
Als je momenteel ergens werkt, dan is de Praktijkroute wellicht ook een mogelijkheid. De Praktijkroute is een extra toegangsroute om mensen met een arbeidsbeperking in het doelgroepregister van de banenafspraak op te nemen. Overleg dit met jouw werkgever en neem hiervoor contact op met jouw gemeente.
In de Praktijkroute stelt de gemeente aan de hand van een gevalideerde methodiek vast of jij zelf in staat bent om het wettelijk minimumloon te verdienen op die werkplek. Is dat niet het geval, dan geeft de gemeente dit door aan het UWV en wordt je in het doelgroepregister van de banenafspraak opgenomen. Een beoordeling door het UWV is dan niet meer nodig.

AutiTalent-medewerker Tom vertelt over zijn ervaring:
Ik heb pas later in mijn loopbaan een diagnose ASS gekregen. Ik heb wel altijd in mijn levensonderhoud kunnen voorzien. Om die reden werd mijn Wajong-aanvraag afgewezen. Maar mijn autisme levert mij wel degelijk een beperking op in mijn werk, en terugkijkend ook op andere vlakken in mijn hele leven.
Ik merkte dat ik voor sommige vacatures niet eens in aanmerking kwam zonder Indicatie Banenafspraak. Een doelgroepregistratie kan dus wel verschil maken en je helpen bij het vinden van passend werk. Mijn aanvraag is twee keer afgewezen, maar de derde keer toegekend met hulp van AutiTalent, het UWV en een begeleider vanuit de GGZ, wat waarschijnlijk het verschil heeft gemaakt. Meerdere keren proberen en alle ingangen en hulp gebruiken die je kan vinden, kunnen dus lonen.
